Tänä aamuna ennen kahdeksan uutisia oli Ylen Aamu-TV:ssä vierailijana tasa-arvosta väitöskirjaa tekevä Henry Laasanen. Kuuntelin hänen asiansa alusta loppuun ja minun on myönnettävä olevani hänen kanssaan samaa mieltä ainakin osasta asioita. Taustoitetaan juttua sen verran, että hän on lähtenyt tutkimuksessa liikkeelle sillä hypoteesillä (tieteellisen tutkimuksen oletusarvo/väittämä, jonka toteutumista tutkitaan), että miehet ovat epätasa-arvoisempia kuin naiset. Tähän yhdyn vain osittain, kuten myöhemmin luette. Yhdyn hänen kommenttiinsa siitä, että lähes poikkeuksetta vastaavissa tutkimuksissa on lähdetty siitä hypoteesista, että naiset ovat epätasa-arvoisempia kuin miehet. Omasta mielestäni ainoa oikea hypoteesi näissä tutkimuksissa kuitenkin on, että tasa-arvoa on tai ei ole.

Mutta asiaan. Laasanen kertoi kuinka naisilla on parisuhdemarkkinoilla selvä etu miehiin verrattuna. Miehet menevät vahvasti viettiensä mukaan ja kiinnittävät naisia vähemmän huomiota potentiaalisen kumppanin koulutustasoon ja tulotasoon. Laasasen mukaan huonosti tienaavat ja työttömät miehet ovat vaarassa syrjäytyä kokonaan kun flaksi ei niin sanotusti käy. Itse olen huomannut tulojen vaikutuksen ilman tutkimuksiakin. En ole työtön tai huonosti tienaava - ainakaan vielä. Opiskelen ammattikorkeassa ja tähtään oman alan keskimääräistä parempaan palkkaan viiden - kymmenen työvuoden sisään. Ja kyllä: Tiedän sen vaativan paljon töitä. Tuttavapiirissä olen kuitenkin nähnyt ja kuullut, miten pitkään huonommin tienaavilla miehillä, tai hohdottomassa ammatissa olevalla miehillä, on selvästi heikommat kantimet pidempään suhteeseen.

En koe itseäni mitenkään paremmaksi kuin he ovat. Itse asiassa olen raavaan työn kannattaja. Ehkäpä tekemisen meininki on tarttunut veljeltäni: Tehdään eikä meinata ja kun tehdään, niin tehdään kunnolla. Tässä vaiheessa moni sai varmaan käsityksen, että hän on huonosti tienaavassa ammatissa. Väärin. Hän on yrittäjä, joka pyörittää kahta omaa firmaa. Palatakseni aiheeseen: Olen havainnut korvat höröllä ja silmät auki, että etenkin kun kolmenkympin kriisi alkaa painaa päälle, naiset alkavat etsiä korkeammassa tuloluokassa eläviä miehiä. Osa parikymppisistä naisista on ääneen myöntänyt, ettei halua "mitääntekemätöntä renttua", vaan hyvin tienaavan ja komean miehen. Kumpi sitten loppupeleissä painaa vaakakupissa enemmän, on toinen asia. Kolmas asia, joka on omasta mielestäni tärkein eli luonne, on jätetty sattuman varaan. Selviäähän paljon jo seurustelun alkuvaiheessa, mutta vasta naimisiin mennessä ja useamman vuoden yhteiselon jälkeen pystytään vasta todella sanomaan, onko kyseessä se oma elämänkumppani. Faktaa kuitenkin on, että samantyyppiset ihmiset hakeutuvat kaltaiseensa seuraan. Jotenkin vain on luonnotonta, että koulutustaso ratkaisee. Ulkonäölliset seikat kieltämättä edesauttavat varsinkin alkumetreillä.

Mitä tulee kysymykseen "naisen euro on miehen 80 senttiä", on jo julkisesti näytetty tutkimustuloksia aina päivälehtiä myöten naisten olevan hyvin paljon matalapalkka-aloilla. Silti minunkaan on turha lähteä kiistämään faktaa, että monessa työpaikassa miehille maksetaan samasta työstä parempaa palkkaa. Tosin naisen tullessa raskaaksi, yrityksellä on tuplasti palkkakuluja hoidettavana sijaisen kanssa. Eräässä työpaikassani sijainenkin oli tullut raskaaksi. Sijaisen sijainen tosin ajatteli, ettei välttämättä ole moraalista enää pahentaa tilannetta.

Vielä tuohon Laasasen esiintymiseen Aamu-TV:ssä: Asia kyllä oli lähtökohtaisesti hyvä, mutta tutkijan on oltava paljon vakuuttavampi kuin mitä hän oli. Tuon perusteella esiintymistaito ei taida kuulua tutkijakoulutuksen opetussuunnitelmaan. Hän kyllä perusteli näkemyksiään, että hänen mielipiteitään tukevia tutkimustuloksia on paljon. Kuitenkaan hän ei maininnut ensimmäistäkään nimeltä tai kertonut minkään tutkimuksen julkaisijaa. Rehellisesti sanoen hän näytti olevan selvästi oman mielipiteensä kanssa asialla, eikä todellisen tutkimuksen kanssa. Jos väitöskirja on samaa luokkaa, ei heppu tule ikinä valmistumaan. Aika näyttää, josko itse väitöskirjassa on niitä konkreettisia tutkimustuloksia sanojen takeena.

Alkaa aikataulu painamaan päälle, joten tämä riittää tältä kertaa. Ensi viikon puolella tulee asiaa todennäköisesti suomalaisten todellisesta eettisyydestä kuluttajina. Sana ’todennäköisesti’ on tuolla koska eihän koskaan tiedä, tuleeko jokin sillä hetkellä kiinnostavampi aihe esille.