Nähtävästi aktivoidun kirjoittelemaan juuri alkukeväästä - edellisestä kirjoituksestakin on jo melkoisen pitkä aika.

 

Asiaan: Tällä kaudella on ollut paljon keskustelua jääkiekon väkivaltaisuudesta nimenomaan tappeluiden vuoksi. Keskustelua harrastettiin varsin aktiivisesti monilla sivustoilla kuten jatkoajalla, Helsingin Sanomien NHL -blogissa, MTV3:n blogeissa ja vielä Huomenta Suomessa ja tänä aamuna YLEn Aamu-TV:ssä.

 

Keskustelua ylläpitävät ajoittain järjestetyt, sovitut tappelemiset. Viime aikaisen keskustelun moottorina on kuitenkin toiminut eritoten surullisenkuuluisa Don Sandersonin tapaus. Siinähän tapellut Sanderson löi päänsä jäähän, vaipui koomaan ja menehtyi myöhemmin sairaalassa.

 

En väitä olevani paras kritisoimaan kritisoijia, mutta armaassa maassammehan jokainen voi sanoa sanottavansa, eikö? Lähdetään liikkeelle MTV 3:n urheilutoimittaja Jari Porttilasta. Lähtiessään kommentoimaan tappeluita, hän osoitti miten tavallinen karvalakkikansalainen hän on ja vieläpä osoittaa huonointa mahdollista ammattitaitoa. Suora siteeraus: "Olin päättänyt jo aikoja sitten, etten puutu “kuningaslaji ” jääkiekon tapahtumiin, mutta nyt on pakko pyörtää tuo päätös." Ja sitten alkaa vuodatus lajista, jota ei ole aikaisemmin halunnut kommentoida. Selvää on, että Porttila on kuumeisesti halunnut kommentoida jääkiekkoa, muttei ole pystynyt/saanut/viitsinyt. Nyt sitten päättää tunteikkaasti haukkua jääkiekon tappelijat apinoiksi ja miksi sanoja säästelemään - jääkiekkoilijat apinalaumaksi. Surkuhupaisaa...jos tuolla ammattitaidolla pääsee maikkarille urheilutoimittajaksi, niin sitten sinne pääsee kirjaimellisesti AIVAN kuka tahansa. Sen sijaan, että hän olisi ottanut ammattimaisen otteen juttuunsa, hän kirjoittaa tunteikkaasti kuten kuka tahansa - kyllä, kuten minäkin jääkiekkoilun ystävänä.

 

Sen sijaan, että jääkiekkoilijoita lähtisi haukkumaan apinoiksi, voisi Mr. Porttila ottaa mallia HS.fi -sivuston NHL -blogaajasta Jouni Niemisestä. Hän antoi eväät keskustelulle ja kertoi asiallisesti olevansa tiettyä mieltä asiasta. Pointsit Jounille. Tämä ei tietenkään rajoitu yhteen lajiin, vaan yleensä urheiluun ja laajemmaltikin julkisen keskustelun avaamiselle.

Tänä aamuna siis Aamu-TV:ssä oli haastattelussa Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n pääsihteeri Jukka Pekkala ja SM-Liigan toimitusjohtaja Jukka-Pekka Vuorinen. Kumpikin antoivat mielipiteensä asiasta ja olivat varsin erilaiset. Pekkalan mielestä tappelut eivät kuulu mihinkään urheilulajiin, joskin myöntää käämien palavan silloin tällöin kontaktilajeissa. Vuorisen mielestä tappelut ovat osa jääkiekkokulttuuria, mutta tiedostaa samalla, että Suomessa siihen suhtaudutaan ristiriitaisesti.

 

Annetaan tähän loppuun vielä oma mielipide: Tappelut ovat osa jääkiekkoa ja kuuluvat siihen kuin näyttö kännykkään. Monet paheksuvat perusteluja, jotka ovat pelin siistinä pitäminen kun pelaajat miettivät kahteen kertaan, meinaavatko pelata sääntöjen vastaisesti tai muuten ei-hyväksytyllä tavalla. Tuo vain on puhdas fakta. Koska ihmiset ovat erilaisia, valitettavasti ilman poliiseja kiekkoilu muuttuisi helposti sikailuksi. Tuomarit eivät voi nähdä kaikkia tapahtumia ja luonnollisesti tilanteet tuntuvat eri pelaajista erilaisilta. Joku voisi ehdottaa taklauksien kieltämistä, mutta sitä vartenhan on olemassa kiekkosarjat, joissa taklaukset, kiekon kohottamiset jäästä ja luonnollisesti rikkeet ovat kiellettyjä. Pk-seudulta löytyy UltraLight -sarja. Sinne voi halutessaan viedä muksuja katsomaan pelejä ja vielä ilmaiseksi.