Kesä lähestyy kovaa vauhtia. Miten ihanaa: Auringonpaistetta, leppoisaa oluen hörpiskelyä terassilla, jalkapallon harrastus...mitäs muuta…ai niin: Kerjäläisten joukkoryntäys ja yhden jos toisenkin järjestön rahanruinaus. Ja kesätöihin tulee monesti mentyä tuon pahimman h-vetin kautta. Tuo kuuluisa ’vetti on Rautatieasema - Kampin keskus –akseli. Rautiksella Sokoksen puolella aukiolla tilansa jakavat järjestöjen rahankerääjät, todennäköisesti laittomat kerjäläiset ja mielenosoittajat. Kävelymatkan päästä löytyy Kampin Narinkkatori (vai Narikkatori, kumpi lienee) ja siellä sama juttu.

Lähinnä ihmetyttää suuresti, ettei lakia keväällä muutettu siten, että kerjääminen on kielletty. Nyt sitten odotetaan ennätysmäistä Romanian romanien kerjäläisaaltoa täydentämään Helsingin kesäistä asukaslukua. Yhtä lailla pitäisi kieltää järjestöjen kuten Greenpeacen, Luonnonsuojeluliiton ja ihmisoikeusjärjestöjen, rahan ruinaaminen kaduilla. Eihän niihin tarvitse mennä, mutta ärsytys se pienikin ärsytys. Joka päivä töistä tullessa saa heittää samat setit: ”Ei kiinnosta, tuhoutukoon luonto, yks hailee. Ihmisoikeudet? Heitä vaikka vesilintua.” Sitten päivitellään ihmisten välinpitämättömyyttä. Eihän se välttämättä sitä ole. Minua ainakaan ei kiinnosta joka päivä jäädä väittelemään asioista ruinaajien kanssa. Eipä siitä pakko ole mennä. Mieluummin tuota ajallisesti hiukan lyhyempää reittiä kuitenkin käyttäisin Espoosta Koillis-Helsinkiin päin mentäessä varsinkin ruuhka-aikaan. Kuulostaa ehkä hoopolta, mutta keskustan kautta pääsee nopeammin julkisilla kuin kiertämällä poikittaisbussilinjalla 550.

Ei auta, pittee vain terästäytyä kesää varten. Henkinen suojamuuri ylös ja negatiivinen asenne päälle. Ehkäpä pitäisi varta vasten vielä treenata katsekontaktin välttämistä ja pikakävelyä…

Toinen ärsyttävä asia ovat rihkamaa kultana myyvät tyypit, jotka pysäyttelevät autoja pitkin maita ja mantuja toteuttaakseen aggressiivista myyntikampanjaansa. Kuulostaa ehkä epäoikeudenmukaiselta, mutta tuntuu siltä, että pitäisi olla laissa sallittua ajaa päältä jos porukka hyppii ajoradalla autojen tiellä. Tätä taktiikkaa eivät käytä pelkästään nuo rihkamakauppiaat, vaan myös liftarit. Tänä päivänä peukulla ei kyytiä saa, joten porukka hyppii autokaistalle auton eteen, jotta pysäytät sen. Sitten alkaa peruskiistely tyyliin mikset heitä mua tonne – koska ei ole minun asiani. Hyvä neuvo: Älkää missään nimessä ajako yöllä Helsingin keskustassa autolla. On satavarma, että jossain vaiheessa joku hyppii ajoradalle ja –kaistalle tiellesi vinkumaan kyytiä. Ei siinä muuta kuin auton nopeus kävelyvauhtiin ja sitten tyypin ohi sieltä missä on tilaa ja pikainen kiihdytys pois tilanteesta.

Viimeistään tänä keväänä on tullut tajuttua, miten Suomessa ei ole poliittista älyä ja halua saada mitään typerää touhua kuriin: Edes kerjäämistä ei ole kielletty. Mitä hiivattia? Meneekö poliitikoille osa kerjäämisestä saaduista tuotoista lahjoituksina? Murh….josko se lottovoitto tulisi tähänkin perheeseen ja saisi sen auton, jolla kiertää keskustan kerjäläiset (rahankerääjät samassa kastissa).